Actueel

Nieuws

Hypotheek meeverhuizen? Let hier op! Lokaal nieuws dinsdag 31 januari 2023

Hypotheek meeverhuizen? Let hier op!

Ken je dat? Je hebt een aantal jaar een eigen huis met een hypotheek. Prijs je gelukkig, want dan liftte je mee op de enorme waardestijging op de huizenmarkt. Waarschijnlijk heb je behoorlijk wat overwaarde. Als je dan ook nog eens de na 2017 je hypotheekrente hebt vastgezet, dan profiteer je van een lage rente en lage maandlast.

Wanneer kun je het beste een huis huren of juist kopen in Groningen? Lokaal nieuws maandag 16 januari 2023

Wanneer kun je het beste een huis huren of juist kopen in Groningen?

Als je op zoek bent naar een woning in Groningen, is de vraag of je een huis wilt huren of kopen vaak een belangrijke overweging. Beide opties hebben voor- en nadelen, en het is belangrijk om te bepalen wat het beste bij jouw persoonlijke situatie past. In deze blog lees je meer over enkele aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden. Zo kun je beter bepalen wanneer het voor jou het beste is om te kiezen voor een huurhuis of een koopwoning in Groningen.

De redenen waarom je voor een huurhuis in Groningen kunt kiezen

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom mensen kiezen voor een huis huren in Groningen in plaats van kopen. Ten eerste kan het financiële aspect een belangrijke rol spelen. Zoek je een woning in Groningen en heb je niet het budget om een koopwoning te kopen, dan biedt een huurhuis uitkomst. Je hoeft geen grote aankoopsom te betalen en kunt direct in je woning intrekken. Daarnaast kun je ook voor een huurhuis kiezen als je tijdelijk in de stad wilt wonen, bijvoorbeeld omdat je voor een bepaalde tijd voor studie of werk in Groningen bent. In dat geval is het niet verstandig om meteen een koopwoning te kopen, aangezien je na je verblijf weer zal vertrekken. Een huurhuis is dan een goede tijdelijke oplossing.

Ten slotte kan het ook zo zijn dat je nog niet helemaal zeker weet of je in Groningen wilt blijven wonen op de lange termijn. In dat geval kun je ervoor kiezen om eerst een huurhuis te nemen, zodat je de tijd hebt om je te oriënteren en een weloverwogen beslissing te maken over een eventuele aankoop van een woning in Groningen.

Dit wil je weten als je op het punt staat om een huis te kopen in Groningen

Als je op het punt staat om een huis te kopen in Groningen , is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Zoek je een woning in de stad, dan is het verstandig om je te verdiepen in de verschillende wijken en buurten. Welke wijk past het beste bij jouw wensen en behoeften? Welke voorzieningen zijn er in de buurt, zoals winkels, scholen en openbaar vervoer? Ook de staat van het huis is van groot belang. Maak een afspraak met een bouwkundige om te kijken naar de staat van het dak, de fundering en eventuele andere zaken waar je rekening mee dient te houden.

Verdiep je ook in de kosten die je kunt verwachten na aanschaf van het huis, zoals de kosten voor gas, water en licht. En vergeet niet om goed te kijken naar de financiële mogelijkheden. Kijk of je in aanmerking komt voor een hypotheek en bereken hoeveel je maximaal kunt lenen. Door goed voorbereid te zijn, kun je een weloverwogen beslissing maken en een huis in Groningen kopen waar je jarenlang plezier van zal hebben.

Lokaal nieuws woensdag 07 december 2022

Nieuwbouwhypotheek: 7x dit moet je weten

“Ben je van plan om een nieuwbouwhuis te kopen? Dan is het goed om te weten dat je hypotheekaanvraag nét iets anders in elkaar steekt.” Aldus Frank Calis van Hypotheco uit Haren. Na het lezen van dit stappenplan weet je precies wat je te wachten staat.


Kiezen voor een nieuwbouwhuis betekent kiezen voor comfort. Jij bepaalt zelf hoe je keuken, toilet en badkamer eruit komen te zien. Het huis wordt voorzien van een goed verwarmingssysteem, nieuwe elektra en is bijzonder goed geïsoleerd. Daarmee bespaar jij straks flink op de energiekosten.

Je bent zeker niet de enige die zo’n geweldig nieuwbouwhuis ziet zitten. De Nederlandse woningmarkt staat onder druk en nieuwbouwprojecten zijn enorm in trek. Ook in Groningen en omgeving waar projecten als Helpermaar, Meerstad en De Suikerzijde worden gerealiseerd. Verkoopmakelaars en projectontwikkelaars hebben de kopers voor het uitkiezen en daarom is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Op deze 7 praktische zaken moet je letten:

1. Meer hypotheek voor nieuwbouw dan bij bestaande bouw

Omdat een nieuwbouwhuis voldoet aan de laatste duurzaamheidsnormen (goed verwarmingssysteem, isolatie, nieuwe elektra), bespaar je niet alleen op je energiekosten, maar kun je ook nog eens een hogere hypotheek krijgen dan bij bestaande bouw. Dat is € 9.000 extra en bij een nul-op-de-meter woning zelfs € 25.000.


2. Vergroot alvast je kansen en vraag het document financiële check aan

Steeds vaker vragen makelaars en projectontwikkelaars om een ‘document financiële check’ ook wel haarbaarheidsdocument genoemd. Dit document wordt opgesteld door een financieel adviseur en hiermee bewijs je wat je kunt lenen. Het hebben van zo’n document kan enorm in je voordeel werken, zeker wanneer meerdere kandidaten zich in hebben geschreven op één bouwnummer.

Vraag een financiële check nieuwbouw aan

De adviseurs van Hypotheco hebben veel ervaring met het opstellen van dit document. Na een telefonische kennismaking vragen we je om enkele documenten aan te leveren (via ons beveiligde klantportaal). In een persoonlijk gesprek (fysiek gesprek op kantoor, of op afstand met video-gesprek) bespreken we je wensen, het nieuwbouwproject en je toekomstplannen. De verklaring ontvang je binnen een dag na het gesprek.

 3. Nauwelijks inbreng eigen geld nodig

Wanneer je een bestaande woning koopt, ben je een behoorlijke smak geld kwijt aan bijkomende kosten. Het bedrag van deze kosten loopt al snel op tot 5% van je koopsom (dat is bij een huis van €300.000 dus € 15.000). Dit bedrag kan je niet meefinancieren met je hypotheek en zal je dus van je eigen spaargeld moeten betalen. Koop je een nieuwbouwwoning? Dan heb je veel minder bijkomende kosten:
• geen overdrachtsbelasting,
• geen aankoopmakelaar,
• geen taxatie (bij projectbouw),
• geen bankgarantie,
• geen kosten voor een eigendomsakte.

Wel krijg je te maken met bouwrente. Het voordeel is dat je deze kosten wél uit je hypotheek mag betalen.

4. Rentekorting op je hypotheek

Goed om te weten: banken stimuleren duurzaam wonen. Een aantal geldverstrekkers (Waaronder Nationale Nederlanden, ABN AMRO, Rabobank, Ovion en Vista) geeft zelfs rentekorting op een nieuwbouwhypotheek. Deze korting kan oplopen tot 0,25%. Staat jouw nieuwbouwproject ingeschreven in het Register Groenverklaringen? Dan kun je bij de Rabobank een speciale Groenhypotheek krijgen. Dit is een annuïteitenhypotheek van maximaal €150.000 met een rentekorting van 0,5% voor tien jaar.

5. Houdbaarheid hypotheekofferte

Vaak begint het kopen van een nieuwbouwwoning met het nemen van een optie. Later wordt er een koop-aanneemovereenkomst opgesteld en ondertekend. Wanneer je deze hebt getekend, kunnen we de hypotheek voor je aanvragen. Goed om te weten: soms kan het maanden duren voordat je precies weet wanneer je de grond kunt afnemen en de hypotheek kan passeren. Elke bank hanteert weer een ander termijn voordat een hypotheekofferte verloopt. Gelukkig zijn er ook banken die voor nieuwbouw een extra lange looptijd hebben. Laat je hierover dus goed informeren.

6. Offerterente, dagrente of dalrente

Zoals we je hierboven al vertelden: soms zitten er maanden tussen de hypotheekofferte en het definitief passeren van de hypotheekakte. Bij het afsluiten van een hypotheek wordt de rente vastgezet, maar in de tussentijd kan de hypotheekrente nog dalen of stijgen. Van een tussentijdse rentestijging zul je nooit last hebben. Maar sommige banken laten je meeprofiteren van een gunstige rentedaling. Een hypotheekadviseur zal samen met jou de offerte bekijken en helpen met het maken van een keuze die goed bij jou past.

7. Extra maandlasten en renteverlies

Leuk, zo’n nieuwbouwhuis. Maar het is haast onvermijdelijk dat te maken krijgt met extra maandlasten. Als je eigenaar bent geworden van de grond en je huis in aanbouw is, zal je rente en aflossing van je nieuwe hypotheek betalen. Dat terwijl je nog op je oude adres woont en daar al huur of hypotheek betaalt. Gelukkig is hier een oplossing voor en kun je renteverlies tijdens de bouw meefinancieren in je hypotheek.

Wil je een nieuwbouwhuis kopen?

Zoals je kunt lezen zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden bij het financieren van een nieuwbouwhuis. Gelukkig weten de hypotheekadviseurs van Hypotheco alles over deze hypotheekvorm en zij beantwoorden graag jouw vragen. Neem gerust contact met ons op voor een gratis gesprek met één van onze adviseurs. Jeroen, Marnix of Frank helpen je graag verder.

Hypotheco Rijksstraatweg 18 9752AD Haren Gn
Tel 050 211 27 25 hypotheco.nl

 

Nieuwbouwwoningen in Groningen voldoen aan deze standaardeisen Lokaal nieuws vrijdag 28 oktober 2022

Nieuwbouwwoningen in Groningen voldoen aan deze standaardeisen

Ondanks het woningtekort worden er nog best veel nieuwe woningen gebouwd. Natuurlijk moeten dat er nog veel meer worden, maar nieuwe woningen bouwen is nog altijd de nummer 1 voor opdrachten van aannemersbedrijven. Nieuwe woningen moeten aan veel eisen voldoen. Dat staat in het bouwbesluit. Nog nooit van gehoord? Dan krijg je zometeen een aha-momentje als je leest welke voorzieningen daaronder vallen (en waarom nieuwbouw huizen dat altijd hebben).

Gasloos bouwen

Een gasaansluiting in je nieuwbouwwoning? Vergeet het maar! Nieuwe woningen komen niet meer in aanmerking voor een aansluiting op ons gasnetwerk. Dat is ook goed, want zo voorkomen we dat de vraag naar aardgas op peil blijft. Die vraag moet fors teruggebracht worden. Vanaf 2050 moeten alle woningen in Nederland verplicht afgekoppeld zijn van het gasnet. Maar voor nieuwe woningen geldt dus dat er sowieso geen gas geleverd kan en mag worden. Op zoek dus naar een andere bron van energie voor je verwarming.

Bijna energieneutrale gebouwen

Er worden tegenwoordig eisen gesteld aan het energiegebruik van gebouwen. Buiten het feit dat weinig energie gebruiken goed is voor je portemonnee, is het ook een ambitie van onze overheid . Die wil namelijk dat onze algehele energiebehoefte daalt. En dat de energie die we gebruiken het milieu niet of nauwelijks mag belasten. Je zult daarom allerlei maatregelen terugvinden in nieuwbouwwoningen om te zorgen dat er zo min mogelijk energie benodigd is om aangenaam te wonen. Zo hebben veel mensen in Groningen kunststof kozijnen , een warmtepomp, zonnepanelen, dak- vloer en muurisolatie. 

 

Eisen aan de omgeving

 

Even terugkomen op die warmtepomp. De eerste generatie van deze machines maakte nogal wat herrie. Bewoners hadden er weinig last van, want het herrie-gedeelte staat meestal buiten. Net als bij airco’s. Het gevolg was dat buurtbewoners last kregen van al die apparaten in hun omgeving. Daar steekt de wetgeving ook een stokje voor door het instellen van vereisten voor de leefomgeving. Er zijn bijvoorbeeld geluidsnormen die je verplichten rekening te houden met de herrie die de apparaten op je dak maken.

 

Woningen in een straat passen bij elkaar

Ooit afgevraagd waarom straten meestal een rustig beeld geven qua bebouwing? Dit wordt geregeld door een zogeheten commissie van welstand. Een team van gemeente ambtenaren beoordeelt iedere aanvraag om een woning te bouwen of te verbouwen. Vindt dit team dat de woning dan niet meer in het straatbeeld past? Dan wordt de aanvraag afgewezen en moet je een nieuw ontwerp laten maken. 

Ondanks het woningtekort worden er nog best veel nieuwe woningen gebouwd Lokaal nieuws vrijdag 28 oktober 2022

Ondanks het woningtekort worden er nog best veel nieuwe woningen gebouwd

Natuurlijk moeten dat er nog veel meer worden, maar nieuwe woningen bouwen is nog altijd de nummer 1 voor opdrachten van aannemersbedrijven. Nieuwe woningen moeten aan veel eisen voldoen. Dat staat in het bouwbesluit. Nog nooit van gehoord? Dan krijg je zometeen een aha-momentje als je leest welke voorzieningen daaronder vallen (en waarom nieuwbouw huizen dat altijd hebben).

Gasloos bouwen

Een gasaansluiting in je nieuwbouwwoning? Vergeet het maar! Nieuwe woningen komen niet meer in aanmerking voor een aansluiting op ons gasnetwerk. Dat is ook goed, want zo voorkomen we dat de vraag naar aardgas op peil blijft. Die vraag moet fors teruggebracht worden. Vanaf 2050 moeten alle woningen in Nederland verplicht afgekoppeld zijn van het gasnet. Maar voor nieuwe woningen geldt dus dat er sowieso geen gas geleverd kan en mag worden. Op zoek dus naar een andere bron van energie voor je verwarming.

Bijna energieneutrale gebouwen

Er worden tegenwoordig eisen gesteld aan het energiegebruik van gebouwen. Buiten het feit dat weinig energie gebruiken goed is voor je portemonnee, is het ook een ambitie van onze overheid . Die wil namelijk dat onze algehele energiebehoefte daalt. En dat de energie die we gebruiken het milieu niet of nauwelijks mag belasten. Je zult daarom allerlei maatregelen terugvinden in nieuwbouwwoningen om te zorgen dat er zo min mogelijk energie benodigd is om aangenaam te wonen. Zo hebben veel mensen in Groningen kunststof kozijnen , een warmtepomp, zonnepanelen, dak- vloer en muurisolatie.

Eisen aan de omgeving

Even terugkomen op die warmtepomp. De eerste generatie van deze machines maakte nogal wat herrie. Bewoners hadden er weinig last van, want het herrie-gedeelte staat meestal buiten. Net als bij airco’s. Het gevolg was dat buurtbewoners last kregen van al die apparaten in hun omgeving. Daar steekt de wetgeving ook een stokje voor door het instellen van vereisten voor de leefomgeving. Er zijn bijvoorbeeld geluidsnormen die je verplichten rekening te houden met de herrie die de apparaten op je dak maken.

Woningen in een straat passen bij elkaar

Ooit afgevraagd waarom straten meestal een rustig beeld geven qua bebouwing? Dit wordt geregeld door een zogeheten commissie van welstand. Een team van gemeente ambtenaren beoordeelt iedere aanvraag om een woning te bouwen of te verbouwen. Vindt dit team dat de woning dan niet meer in het straatbeeld past? Dan wordt de aanvraag afgewezen en moet je een nieuw ontwerp laten maken.

 

Gewijzigde planning O-kade Lokaal nieuws dinsdag 25 oktober 2022

Gewijzigde planning O-kade

Wijzigingen in plan O-kade
Afgelopen zomer is de voorverkoop van 61 woningen in plan O-kade gestart. De verkoop starten wij helaas nu nog niet. De reden hiervoor is dat zowel Welstand als de gemeente Groningen opmerkingen hebben geplaatst op het ontwerp en de invulling van O-kade. 

In O-kade zullen wijzigingen nodig zijn om de door de gemeente gewenste invulling voor de locatie te bereiken. De omvang en het tijdsbestek van deze wijzigingen zijn op dit moment niet duidelijk.

Een nieuwe planning
Zodra de aanpassingen in het plan inzichtelijk zijn, informeren wij belangstellenden die ingeschreven staan over deze wijzigingen en de daarbij behorende planning. Het huidige woningaanbod is voorlopig nog wel zichtbaar op de website www.o-kade.nl. Het is niet meer mogelijk om in te schrijven op het bouwnummer van uw voorkeur. 

Belangstelling?
Graag houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen in O-kade. Schrijf u in door u aan te melden via https://www.o-kade.nl/aanmelden/

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Groningen.

Aanmelden