Lokaal nieuws woensdag 07 december 2022

Nieuwbouwhypotheek: 7x dit moet je weten

“Ben je van plan om een nieuwbouwhuis te kopen? Dan is het goed om te weten dat je hypotheekaanvraag nét iets anders in elkaar steekt.” Aldus Frank Calis van Hypotheco uit Haren. Na het lezen van dit stappenplan weet je precies wat je te wachten staat.


Kiezen voor een nieuwbouwhuis betekent kiezen voor comfort. Jij bepaalt zelf hoe je keuken, toilet en badkamer eruit komen te zien. Het huis wordt voorzien van een goed verwarmingssysteem, nieuwe elektra en is bijzonder goed geïsoleerd. Daarmee bespaar jij straks flink op de energiekosten.

Je bent zeker niet de enige die zo’n geweldig nieuwbouwhuis ziet zitten. De Nederlandse woningmarkt staat onder druk en nieuwbouwprojecten zijn enorm in trek. Ook in Groningen en omgeving waar projecten als Helpermaar, Meerstad en De Suikerzijde worden gerealiseerd. Verkoopmakelaars en projectontwikkelaars hebben de kopers voor het uitkiezen en daarom is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Op deze 7 praktische zaken moet je letten:

1. Meer hypotheek voor nieuwbouw dan bij bestaande bouw

Omdat een nieuwbouwhuis voldoet aan de laatste duurzaamheidsnormen (goed verwarmingssysteem, isolatie, nieuwe elektra), bespaar je niet alleen op je energiekosten, maar kun je ook nog eens een hogere hypotheek krijgen dan bij bestaande bouw. Dat is € 9.000 extra en bij een nul-op-de-meter woning zelfs € 25.000.


2. Vergroot alvast je kansen en vraag het document financiële check aan

Steeds vaker vragen makelaars en projectontwikkelaars om een ‘document financiële check’ ook wel haarbaarheidsdocument genoemd. Dit document wordt opgesteld door een financieel adviseur en hiermee bewijs je wat je kunt lenen. Het hebben van zo’n document kan enorm in je voordeel werken, zeker wanneer meerdere kandidaten zich in hebben geschreven op één bouwnummer.

Vraag een financiële check nieuwbouw aan

De adviseurs van Hypotheco hebben veel ervaring met het opstellen van dit document. Na een telefonische kennismaking vragen we je om enkele documenten aan te leveren (via ons beveiligde klantportaal). In een persoonlijk gesprek (fysiek gesprek op kantoor, of op afstand met video-gesprek) bespreken we je wensen, het nieuwbouwproject en je toekomstplannen. De verklaring ontvang je binnen een dag na het gesprek.

 3. Nauwelijks inbreng eigen geld nodig

Wanneer je een bestaande woning koopt, ben je een behoorlijke smak geld kwijt aan bijkomende kosten. Het bedrag van deze kosten loopt al snel op tot 5% van je koopsom (dat is bij een huis van €300.000 dus € 15.000). Dit bedrag kan je niet meefinancieren met je hypotheek en zal je dus van je eigen spaargeld moeten betalen. Koop je een nieuwbouwwoning? Dan heb je veel minder bijkomende kosten:
• geen overdrachtsbelasting,
• geen aankoopmakelaar,
• geen taxatie (bij projectbouw),
• geen bankgarantie,
• geen kosten voor een eigendomsakte.

Wel krijg je te maken met bouwrente. Het voordeel is dat je deze kosten wél uit je hypotheek mag betalen.

4. Rentekorting op je hypotheek

Goed om te weten: banken stimuleren duurzaam wonen. Een aantal geldverstrekkers (Waaronder Nationale Nederlanden, ABN AMRO, Rabobank, Ovion en Vista) geeft zelfs rentekorting op een nieuwbouwhypotheek. Deze korting kan oplopen tot 0,25%. Staat jouw nieuwbouwproject ingeschreven in het Register Groenverklaringen? Dan kun je bij de Rabobank een speciale Groenhypotheek krijgen. Dit is een annuïteitenhypotheek van maximaal €150.000 met een rentekorting van 0,5% voor tien jaar.

5. Houdbaarheid hypotheekofferte

Vaak begint het kopen van een nieuwbouwwoning met het nemen van een optie. Later wordt er een koop-aanneemovereenkomst opgesteld en ondertekend. Wanneer je deze hebt getekend, kunnen we de hypotheek voor je aanvragen. Goed om te weten: soms kan het maanden duren voordat je precies weet wanneer je de grond kunt afnemen en de hypotheek kan passeren. Elke bank hanteert weer een ander termijn voordat een hypotheekofferte verloopt. Gelukkig zijn er ook banken die voor nieuwbouw een extra lange looptijd hebben. Laat je hierover dus goed informeren.

6. Offerterente, dagrente of dalrente

Zoals we je hierboven al vertelden: soms zitten er maanden tussen de hypotheekofferte en het definitief passeren van de hypotheekakte. Bij het afsluiten van een hypotheek wordt de rente vastgezet, maar in de tussentijd kan de hypotheekrente nog dalen of stijgen. Van een tussentijdse rentestijging zul je nooit last hebben. Maar sommige banken laten je meeprofiteren van een gunstige rentedaling. Een hypotheekadviseur zal samen met jou de offerte bekijken en helpen met het maken van een keuze die goed bij jou past.

7. Extra maandlasten en renteverlies

Leuk, zo’n nieuwbouwhuis. Maar het is haast onvermijdelijk dat te maken krijgt met extra maandlasten. Als je eigenaar bent geworden van de grond en je huis in aanbouw is, zal je rente en aflossing van je nieuwe hypotheek betalen. Dat terwijl je nog op je oude adres woont en daar al huur of hypotheek betaalt. Gelukkig is hier een oplossing voor en kun je renteverlies tijdens de bouw meefinancieren in je hypotheek.

Wil je een nieuwbouwhuis kopen?

Zoals je kunt lezen zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden bij het financieren van een nieuwbouwhuis. Gelukkig weten de hypotheekadviseurs van Hypotheco alles over deze hypotheekvorm en zij beantwoorden graag jouw vragen. Neem gerust contact met ons op voor een gratis gesprek met één van onze adviseurs. Jeroen, Marnix of Frank helpen je graag verder.

Hypotheco Rijksstraatweg 18 9752AD Haren Gn
Tel 050 211 27 25 hypotheco.nl

 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Groningen.

Aanmelden