Online Marketing Bureau CliQi
Lokaal nieuws vrijdag 28 oktober 2022

Nieuwbouwwoningen in Groningen voldoen aan deze standaardeisen

Ondanks het woningtekort worden er nog best veel nieuwe woningen gebouwd. Natuurlijk moeten dat er nog veel meer worden, maar nieuwe woningen bouwen is nog altijd de nummer 1 voor opdrachten van aannemersbedrijven. Nieuwe woningen moeten aan veel eisen voldoen. Dat staat in het bouwbesluit. Nog nooit van gehoord? Dan krijg je zometeen een aha-momentje als je leest welke voorzieningen daaronder vallen (en waarom nieuwbouw huizen dat altijd hebben).

Gasloos bouwen

Een gasaansluiting in je nieuwbouwwoning? Vergeet het maar! Nieuwe woningen komen niet meer in aanmerking voor een aansluiting op ons gasnetwerk. Dat is ook goed, want zo voorkomen we dat de vraag naar aardgas op peil blijft. Die vraag moet fors teruggebracht worden. Vanaf 2050 moeten alle woningen in Nederland verplicht afgekoppeld zijn van het gasnet. Maar voor nieuwe woningen geldt dus dat er sowieso geen gas geleverd kan en mag worden. Op zoek dus naar een andere bron van energie voor je verwarming.

Bijna energieneutrale gebouwen

Er worden tegenwoordig eisen gesteld aan het energiegebruik van gebouwen. Buiten het feit dat weinig energie gebruiken goed is voor je portemonnee, is het ook een ambitie van onze overheid. Die wil namelijk dat onze algehele energiebehoefte daalt. En dat de energie die we gebruiken het milieu niet of nauwelijks mag belasten. Je zult daarom allerlei maatregelen terugvinden in nieuwbouwwoningen om te zorgen dat er zo min mogelijk energie benodigd is om aangenaam te wonen. Zo hebben veel mensen in Groningen kunststof kozijnen, een warmtepomp, zonnepanelen, dak- vloer en muurisolatie. 

 

Eisen aan de omgeving

 

Even terugkomen op die warmtepomp. De eerste generatie van deze machines maakte nogal wat herrie. Bewoners hadden er weinig last van, want het herrie-gedeelte staat meestal buiten. Net als bij airco’s. Het gevolg was dat buurtbewoners last kregen van al die apparaten in hun omgeving. Daar steekt de wetgeving ook een stokje voor door het instellen van vereisten voor de leefomgeving. Er zijn bijvoorbeeld geluidsnormen die je verplichten rekening te houden met de herrie die de apparaten op je dak maken.

 

Woningen in een straat passen bij elkaar

Ooit afgevraagd waarom straten meestal een rustig beeld geven qua bebouwing? Dit wordt geregeld door een zogeheten commissie van welstand. Een team van gemeente ambtenaren beoordeelt iedere aanvraag om een woning te bouwen of te verbouwen. Vindt dit team dat de woning dan niet meer in het straatbeeld past? Dan wordt de aanvraag afgewezen en moet je een nieuw ontwerp laten maken. 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Groningen.

Aanmelden