Mobiele airco
Lokaal nieuws vrijdag 14 januari 2022

De verschillende soorten split

Split wordt ook wel breuksteen genoemd omdat het ontstaat door het breken van grotere stukken gesteente. Kenmerkend aan split is dat de stenen waaruit split bestaat hoekige vormen hebben waardoor het split niet veel zal bewegen wanneer dit ergens is neergelegd. Er zijn echter wel verschillende soorten split en welke splitsoort het beste bij een project past is een persoonlijke keuze. De verschillende soorten split worden namelijk zowel ter decoratie gebruikt als voor het leggen van een stevige ondergrond. Split is in kleinere hoeveelheden verkrijgbaar en kan online worden besteld maar omdat er voor deze projecten vaak grotere hoeveelheden split worden gebruikt is split te ook bestellen in de vorm van een big bag split.

Basalt split

Basalt split komt uit vulkanische gebieden en is ontstaan uit lava of magma dat is gestold. De stenen waar basalt split uit bestaat zijn hoekig en kunnen een grijze kleur hebben die veranderd naar zwart wanneer deze nat worden, dit is een bekende soort basalt genaamd zwart basalt. Er is echter ook een ander soort basalt split welke een lichtere kleur heeft en deze soort wordt basalt split antraciet genoemd. Daarnaast komen de stenen in verschillende groottes waardoor er voor elk project een geschikte maat te vinden is. Een van de grootste voordelen van basalt split is dat de stenen waaruit het split bestaat zowel hun vorm als kleur voor zeer lange tijd zullen behouden.

Ardenner split

Ardenner split is zoals de naam al doet vermoeden afkomstig uit de Ardennen en de stenen van deze splitsoort zijn kalkstenen. Omdat kalksteen een hele harde steensoort is werden deze stenen vroeger al gebruikt om mee te bouwen. Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van de hardheid van kalksteen en het feit dat deze stenen zwaar belast kunnen worden door Ardenner split te gebruiken voor onder andere de aanleg van opritten en parkeerplaatsen. Ook wordt Ardenner split vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden, een groot voordeel hierbij is dat Ardenner split in verschillende kleuren komt. Zo is er Ardenner split verkrijgbaar in het grijs, rood en geel.

Icy Blue split

Icy Blue split is type marmer en dit is een populaire splitsoort vanwege de unieke kleur van deze stenen. Icy Blue split bestaat namelijk uit een hoekige steensoort met een grijze tot blauwe kleur. Door het aantrekkelijke uiterlijk van deze steensoort wordt Icy Blue split ook wel een siersteen genoemd en vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden. Je kunt deze steensoort alleen gebruiken maar het is ook heel gemakkelijk te combineren met andere steensoorten. Ook deze splitsoort is daarnaast goed te gebruiken voor onder andere het aanleggen van bijvoorbeeld verharde paden. Dit komt omdat deze stenen net als de stenen van de andere splitsoorten een hoge belasting aankunnen.

Rode Elbe split

Rode Elbe split staat ook wel bekend als Lanark Red en Harden Red, Rode Elbe split is een rode en hoekige splitsoort. De rode kleur van deze splitsoort zorgt voor een warme uitstraling en de stenen kunnen lijken op die van mijnsteen grind. Deze splitsoort is vanwege de kleur zeer geschikt om als decoratie te gebruiken binnen verschillende projecten. Zo wordt deze splitsoort onder andere gebruikt in borders en voor het aanleggen van rotstuinen. Daarnaast is het ook een slijtvaste steen wat deze splitsoort ook geschikt maakt voor het aanleggen van onder andere opritten en parkeerplaatsen. Tenslotte is deze splitsoort ook veilig te gebruiken voor vijvers en aquaria.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Groningen.

Aanmelden